Υπηρεσίες

Μαθήματα Βρεφικού Μασάζ

Μαθήματα Βρεφικού Μασάζ

Δείτε τι έχουν πει οι γονείς που τα παρακολούθησαν.

Τι είναι;

Το βρεφικό μασάζ είναι ένα άριστο μέσο επικοινωνίας ανάμεσα στο βρέφος και στους γονείς. Έχει αποδειχθεί ασφαλές και ωφέλιμο και συστήνεται ανεπιφύλακτα από τους Αμερικανούς παιδιάτρους.

Κεντρικό στόχο έχει να ενδυναμώσει το δεσμό του βρέφους με τους γονείς και την ασφαλή προσκόλληση. Για το λόγο αυτό, το μασάζ κατά τη διάρκεια των μαθημάτων γίνεται αποκλειστικά και μόνο από τους γονείς.

Για το επόμενο σεμινάριο δείτε εδώ

Πως γίνεται;

Το πρόγραμμα του Διεθνούς Συνδέσμου Βρεφικού Μασάζ  (International Association of Infant Massage) που ακολουθούμε, είναι ένα μείγμα ινδικού και σουηδικού μασάζ, ρεφλεξολογίας και γιόγκα. Χωρίζεται σε πέντε ωριαίες συνεδρίες, που γίνονται μια φορά την εβδομάδα είτε ατομικά είτε ομαδικά με άλλους γονείς, από πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια που δείχνει τα βήματα αναλυτικά πάνω σε εκπαιδευτική κούκλα.

Δείτε τι έχουν πει οι γονείς για την εκπαιδεύτρια.

 

Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων οι γονείς έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν το βρέφος και να μάθουν  να  «διαβάζουν» τα σινιάλα που στέλνει. Η εκπαιδεύτρια τους βάζει στη διαδικασία να εμπιστευτούν το ένστικτό τους και να αισθανθούν οι καλύτεροι ειδικοί για το δικό τους παιδί. Παράλληλα δίνεται χώρος για συζήτηση ανάμεσα στους γονείς όπου ανταλλάσσουν  εμπειρίες, απόψεις, προβληματισμούς και συναισθήματα. Έτσι οι γονείς συνειδητοποιούν ότι έχουν παρόμοιες ανησυχίες και αγωνίες. Η κουβέντα γίνεται σε χαλαρό κλίμα όπου προσφέρονται καφές ή αναψυκτικό.

Κάθε φορά διδάσκεται μασάζ σε ένα διαφορετικό σημείο του σώματος. Αυτό συμβαίνει επειδή το βρέφος δεν μπορεί να δεχθεί απότομα τόσα πολλά ερεθίσματα σε όλο του το σώμα και μπορεί να γίνει ευερέθιστο και νευρικό. Οι γονείς έχουν την ευκαιρία να επαναλάβουν τις μαλάξεις που διδάχθηκαν στα προηγούμενα μαθήματα πολλές φορές και να κατανοήσουν πολύ καλά τον τρόπο που γίνεται το μασάζ. Έτσι μέχρι το τέλος των μαθημάτων αισθάνονται έτοιμοι να κάνουν μόνοι στο σπίτι ολόκληρο το πρόγραμμα χωρίς να χρειάζονται τη βοήθεια της εκπαιδεύτριας. Παράλληλα παίρνουν έντυπο υλικό με τα βήματα αναλυτικά ώστε να είναι σίγουροι ότι το μασάζ γίνεται σωστά. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, η εκπαιδεύτρια είναι διαθέσιμη για οποιαδήποτε απορία προκύψει, είτε κατά τη διάρκεια είτε μετά το πέρας των μαθημάτων.

 

Το μάθημα μασάζ γίνεται σε όμορφο χώρο, ζεστό και φιλόξενο. Οι γονείς με τα μωρά και η εκπαιδεύτρια κάθονται στο πάτωμα πάνω σε στρώματα και μεγάλα μαξιλάρια. Οι γονείς μαθαίνουν πώς να παίρνουν κατάλληλη θέση ώστε να αισθάνονται άνετοι να κάνουν μασάζ.  Οποιαδήποτε ανάγκη προκύψει στο μωρό (πείνα, ύπνος,  άλλαγμα, κλάμα κλπ.) μπορούν να το φροντίσουν χωρίς να διαταράξουν το μάθημα και χωρίς να χάσουν κάτι από αυτά που θα ειπωθούν. Οι ανάγκες του μωρού προηγούνται πάντα και ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνουν στο μάθημα είναι πώς να ζητάνε την άδεια από το μωρό τους για να του κάνουν μασάζ.

 Για το επόμενο σεμινάριο δείτε εδώ.

Δείτε τι έχουν πει οι γονείς που έμαθαν να κάνουν μασάζ στο μωρό τους. 

 

Πότε μπορώ να εκπαιδευτώ;

Το μάθημα μασάζ απευθύνεται σε γονείς που έχουν μωρό από λίγων ημερών μέχρι ενός έτους. Αυτός ο περιορισμός υπάρχει γιατί το πρώτο έτος είναι ο πιο κρίσιμος και καθοριστικός χρόνος για να δημιουργηθεί σωστά ο συναισθηματικός δεσμός και η ασφαλής προσκόλληση με τους γονείς. Καθώς μεγαλώνει το μωρό και περπατά είναι δύσκολο να μένει στάσιμο επομένως και το μάθημα γίνεται όλο και πιο δύσκολο. Παρολαυτά οι γονείς παίρνουν οδηγίες και δημιουργικές ιδέες πώς να προσαρμόζουν το μασάζ σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας ως την εφηβεία, αφού η ανάγκη για άγγιγμα δεν σταματά ποτέ και όσο περισσότερο το βιώνουν τα παιδιά τόσο πιο ισορροπημένοι ενήλικες θα γίνουν. Σε κάθε περίπτωση ο περιορισμός στην ηλικία αφορά το μάθημα και μόνο. Τα μεγαλύτερα αδερφάκια του μωρού, όταν υπάρχουν, δεν θα στερηθούν το άγγιγμα και το μασάζ των γονιών τους ακόμη κι αν δεν το ξεκίνησαν από βρέφη.

 Για το επόμενο σεμινάριο δείτε εδώ

 

Δομή των μαθημάτων

 

Πρώτο μάθημα

Στο πρώτο μάθημα γίνεται η γνωριμία με τους γονείς και το μωρό. Οι γονείς εκφράζουν τους λόγους που ήρθαν στο μάθημα και τις προσδοκίες που έχουν από αυτό. Η εκπαιδεύτρια συστήνεται με τη σειρά της και διαβεβαιώνει τους γονείς ότι το κλάμα και η ανησυχία του μωρού μέσα στο μάθημα είναι αναμενόμενη και καθησυχάζει την όποια αγωνία των γονιών. Προτείνει θέσεις που μπορούν να πάρουν οι γονείς ώστε να είναι άνετοι με το μωρό και τους μαθαίνει πώς να χαλαρώνουν τον εαυτό τους παίρνοντας σωστές αναπνοές. Το μασάζ γίνεται με φυτικό λάδι καλής ποιότητας, γιατί ζεσταίνει και μαλακώνει το δέρμα ενώ είναι πλούσιο σε βιταμίνες που θρέφουν την επιδερμίδα και χαλαρώνουν το μωρό. Οι γονείς ζεσταίνουν τα χέρια τους με το λάδι και ζητάνε από το μωρό την άδεια για να κάνουν μασάζ. Όσο μικρό κι αν είναι το μωρό απαντά με τον τρόπο του, ενώ οι γονείς ρωτώντας το μαθαίνουν να «διαβάζουν» τις επιθυμίες και τις ανάγκες του ενώ ταυτόχρονα του διδάσκουν σεβασμό και όρια.

Το μασάζ ξεκινά από τα πόδια γιατί το μωρό είναι πιο δεκτικό και λιγότερο ευάλωτο σε αυτή την περιοχή. Οι μαλάξεις είναι έτσι μελετημένες, ώστε κάποιες να διεγείρουν και κάποιες να χαλαρώνουν τους μυς ενώ το μασάζ στα πέλματα σχετίζεται με τη ρεφλεξολογία και έχει θετικό αντίκτυπο στο πεπτικό σύστημα του μωρού. Παράλληλα τονώνονται οι μυς και το μωρό ανακουφίζεται από πόνους ανάπτυξης.  Γενικά το μασάζ στα ποδαράκια του μωρού είναι πολύ ευχάριστο και χαλαρωτικό και πολύ δημοφιλές στην προτίμηση των βρεφών!

Μετά το μασάζ οι γονείς ντύνουν και φροντίζουν τα μωρά. Είναι η στιγμή που  ξεκινά το θεωρητικό μέρος του μαθήματος. Σε κάθε μάθημα η εκπαιδεύτρια μιλά για ένα θέμα.

Στο πρώτο μάθημα η εκπαιδεύτρια μιλά για το λάδι που χρησιμοποιείται στο μασάζ και για ποιους λόγους. Παράλληλα ενημερώνει για τον Διεθνή Σύνδεσμο Βρεφικού Μασάζ και την ιστορία του μασάζ. Ενθαρρύνει τους γονείς να μοιραστούν κάτι που θα ήθελαν σχετικά με το μωρό τους και μια όμορφη συζήτηση ξεκινά ανάμεσα στους γονείς.

Η εκπαιδεύτρια ζητά από τους γονείς να κάνουν καθημερινά μασάζ στο μωρό τους μέχρι την επόμενη συνάντηση ώστε οι αλλαγές στο μωρό να φανούν γρηγορότερα. Προτείνει να γίνεται σε στιγμές που το μωρό έχει ξυπνήσει και είναι ήρεμο. Δεν παραλείπει να δώσει έντυπο υλικό με τις μαλάξεις στα πόδια και κάποιο άρθρο σχετικά με ένα θέμα που αφορά τα μωρά.

 

          Για το επόμενο σεμινάριο δείτε εδώ 

Δεύτερο μάθημα

Στο δεύτερο μάθημα η εκπαιδεύτρια ρωτά τους γονείς πως βίωσαν την εμπειρία του μασάζ στο σπίτι και απαντά σε τυχόν απορίες που έχουν προκύψει κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Οι γονείς παίρνουν μια βολική θέση και ζητάνε την άδεια από το μωρό για να του κάνουν μασάζ. Η εκπαιδεύτρια δείχνει μια τεχνική χαλάρωσης στους γονείς (resting hands) ώστε τα μωρά να γίνουν πιο δεκτικά στο μασάζ, καθώς η περιοχή της κοιλιάς μπορεί να ξυπνήσει οδυνηρές μνήμες από τη γέννα, αν το μωρό ήταν πρόωρο ή είχε νοσηλευτεί. Το μάθημα ξεκινά από τα πόδια επειδή είναι κάτι που τα μωρά γνωρίζουν ήδη και μπορούν να το δεχτούν. Η εκπαιδεύτρια δείχνει τις καινούριες μαλάξεις στην περιοχή της κοιλιάςεξαιρετικά ευεργετικές για την ανακούφιση από κολικούς, αέρια, δυσκοιλιότητα.

 Στο θεωρητικό κομμάτι δείχνει μαλάξεις που χρησιμοποιούνται θεραπευτικά όταν το μωρό δείχνει να υποφέρει πολύ από κολικούς και πόνο, τρεις φορές την ημέρα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Παράλληλα διευκρινίζει τι είναι ο κολικός και τι ο πόνος από αέρια και πως μπορούν να το καταλάβουν οι γονείς. Γίνεται συζήτηση σχετικά με το κλάμα του μωρού, και διερεύνηση αν οι γονείς μπορούν να ξεχωρίσουν τι ανάγκη έχει το μωρό τους κάθε φορά.

Η συνεδρία κλείνει με κουβέντα για το άρθρο που πήραν στο σπίτι την προηγούμενη εβδομάδα.

 

Τρίτο μάθημα

Στο τρίτο μάθημα οι γονείς μαθαίνουν να κάνουν μασάζ στο στήθος και στα χέρια. Είναι μαλάξεις που βοηθούν στην τόνωση της καρδιάς και των πνευμόνων. Παράλληλα τονώνονται οι μυς και το κυκλοφορικό σύστημα, ανακουφίζουν το μωρό από πόνους της ανάπτυξης, απελευθερώνουν από την ένταση και μαλακώνουν το δέρμα. Η εκπαιδεύτρια δείχνει στους γονείς πώς να χαλαρώσουν την αμυντική στάση του μωρού (touch relaxation) και πώς να το χαλαρώσουν και να το ηρεμήσουν. Το στήθος και τα χέρια είναι περιοχές που το μωρό μπορεί να νιώσει απειλητικά γι’ αυτό οι γονείς μαθαίνουν να σέβονται την ανησυχία του μωρού και του κάνουν μασάζ με τον τρόπο που επιθυμεί το ίδιο. Ανάλογα με τη διάθεση της ομάδας επαναλαμβάνονται και οι μαλάξεις των προηγούμενων μαθημάτων. Η εκπαιδεύτρια ενθαρρύνει την ομάδα να τραγουδήσει στο μωρό, να του μιλήσει γλυκά και προσπαθεί να δημιουργήσει ένα όμορφο και χαλαρό κλίμα. 

Σε αυτό το μάθημα η εκπαιδεύτρια συζητά για τα πλεονεκτήματα του βρεφικού μασάζ. Είναι μια στιγμή που οι γονείς μπορούν και οι ίδιοι να μιλήσουν γι’ αυτό, αφού κάνουν μασάζ ήδη εδώ και τρεις εβδομάδες καθημερινά και μπορούν να παρατηρήσουν αλλαγές στο μωρό τους. Η συζήτηση συνεχίζεται σε άλλα θέματα που απασχολούν τους γονείς και θα ήθελαν να συζητήσουν με την ομάδα.

 Για το επόμενο σεμινάριο δείτε εδώ

Τέταρτο μάθημα

Το τέταρτο μάθημα αφορά μαλάξεις στην περιοχή του προσώπου και στην πλάτη. Είναι μαλάξεις που προσφέρουν ιδιαίτερη ανακούφιση στο μπούκωμα της μύτης και στους πόνους της οδοντοφυΐας.  Αισθάνονται τα χέρια της μαμάς πάνω στο πρόσωπο τους, ακούνε τη φωνή βλέπουν το χαμόγελό της και ηρεμούν. Η πλάτη είναι συνήθως  το αγαπημένο σημείο των μωρών όπου χαλαρώνουν και ηρεμούν και σε πολλές περιπτώσεις κοιμούνται. Η εκπαιδεύτρια προτείνει τρόπους προσαρμογής του μασάζ για μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς το μωρό περπατάει, όταν γίνει νήπιο, στα σχολικά χρόνια, στην εφηβεία. Ακολουθεί συζήτηση με τους γονείς για κάποιο θέμα που τους απασχολεί  ή πάνω σε κάποιο άρθρο που έχει δώσει η εκπαιδεύτρια.

 

Πέμπτο μάθημα

Στην πέμπτη και τελευταία συνεδρία, οι γονείς έχοντας διδαχθεί τις μαλάξεις για όλο το σώμα κάνουν ολοκληρωμένο το πρόγραμμα. Η εκπαιδεύτρια παρεμβαίνει όλο και λιγότερο αφήνοντας το περιθώριο στους γονείς να κάνουν το μασάζ σαν να ήταν στο σπίτι. Σε αυτό το μάθημα τα μωρά γνωρίζουν ήδη τη διαδικασία του μασάζ και είναι πολύ πιο δεκτικά σε άλλα ερεθίσματα. Για το λόγο αυτό μπορεί να ακούγεται  χαλαρωτική μουσική, να υπάρχει κάμερα (αν το επιθυμούν οι γονείς) που καταγράφει το μάθημα. Αφού τελειώσει το μασάζ σε ολόκληρο το σώμα η εκπαιδεύτρια διδάσκει τις «ευγενικές κινήσεις» (gentle movements). Είναι κάποιες ασκήσεις εμπνευσμένες από τη γιόγκα, ωφέλιμες κυρίως για τα μωρά που δεν έχουν περπατήσει ακόμη και δεν έχουν μεγάλο περιθώριο κινήσεων. Ασκούν το στομάχι και τη λεκάνη και ευθυγραμμίζουν τη σπονδυλική στήλη.

Ακολουθεί συζήτηση πάνω σε βασικά θέματα που ειπώθηκαν στις προηγούμενες συνεδρίες και με ιδέες πώς το μασάζ μπορεί να δέσει την οικογένεια τα επόμενα χρόνια.

 

Οι γονείς συμπληρώνουν ένα ερωτηματολόγιο αξιολόγησης και το δίνουν στην εκπαιδεύτρια. Η συνεδρία κλείνει με κάποια αναμνηστική φωτογραφία (αν το επιθυμούν οι γονείς) και με βεβαίωση παρακολούθησης του προγράμματος του Διεθνούς Συνδέσμου Βρεφικού μασάζ.                                                                                   

Για το επόμενο σεμινάριο δείτε εδώ

 

ΔΕΙΤΕ επίσης το κανάλι μας και τα σχετικά βίντεο με θέμα την Γονεϊκότητα που έχουμε ετοιμάσει και μπορεί να σας φανούν χρήσιμα.

 

 

Για να λαμβάνεται τακτικά τα νέα μας, κάνετε την εγγραφή εδώ.  

 

Date

04 Μαΐου 2017

Categories

Μασάζ, Εκπαίδευση

Εντελέχεια

Το Εντελέχεια είναι ένας «πολυχώρος» με κατεύθυνση προς την απόκτηση ποιότητας ζωής, ψυχικής ανάτασης, σωματικής υγείας και ευεξίας και προς την ανάπτυξη υγιών διαπροσωπικών σχέσεων, επαφής, αυτογνωσίας.

Τι νέο υπάρχει

16 Ιουλίου 2019

Newsletter

Οι δράσεις μας και οι υπηρεσίες μας θα ανανεώνονται και θα εμπλουτίζονται. Θα χαρούμε να μείνετε κοντά μας!