Καθημερινές Συμβουλές

Γνωριμία με το αντηλιακό σας

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Το 75% των αντηλιακών είναι τοξικά. Τι να κάνετε αντί αυτού;

Περισσότεροι από 2.000.000 Αμερικάνοι παρουσιάζουν καρκίνο του δέρματος κάθε χρόνο. Και παρόλο που όλο και πιο πολλοί άνθρωποι χρόνο με το χρόνο χρησιμοποιούν αντηλιακά προϊόντα η συχνότητα του δερματικού καρκίνου αυξάνεται παγκοσμίως.


Είναι αυτή η εποχή του χρόνου που όλοι ξεκινάμε να απολαμβάνουμε τον καιρό έξω, αλλά γνωρίζατε ότι 4 διαφορετικές μελέτες που διεξήχθησαν τη δεκαετία του 1990 υποδεικνύουν την ύπαρξη ενός μεγαλύτερου ρίσκου για κακοήθες μελάνωμα μεταξύ των ατόμων που χρησιμοποιούν περισσότερο αντηλιακό?

Μερικά χρόνια νωρίτερα όταν άρχισα να αποκαλύπτω τους κινδύνους που επιφύλασσαν τα αντηλιακά πολύς κόσμος εξεπλάγην. Αλλά μετά τα τελευταία 5χρόνια όλο και περισσότερες έρευνες φέρνουν στο προσκήνιο τους κινδύνους αυτούς.

Τώρα, δεν σας λέω να μη φοράτε ποτέ αντηλιακό.

Κάποιες φορές πρέπει να φοράτε, (περισσότερα σχετικά μ αυτό αργότερα). Αλλά αρχικά θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τα πλεονεκτήματα του να μη φοράς αντηλιακό κατά το μεγαλύτερο διάστημα της μέρας.

 

Το Environmental Working Group (EWG) μόλις δημοσίευσε τον οδηγό του 2014 που περιέχει κατάλογο με τα ασφαλή αντηλιακά είδη. Ασχολήθηκαν με πάνω από 2000 αντηλιακά προϊόντα και 257 μάρκες. Ανακάλυψαν ότι πάνω από το 75% των σκευασμάτων περιείχαν τοξικές ουσίες και χημικά τα οποία αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου καθώς και άλλων προβλημάτων υγείας.

Οι κίνδυνοι των συμβατικών αντηλιακών

Σύμφωνα με έρευνα του EWG: Η επανεξέτασή μου… δείχνει ότι κάποια συστατικά των αντηλιακών προϊόντων εισχωρούν στο αίμα και έχουν τοξικά αποτελέσματα. Ορισμένα προκαλούν αλλοιώσεις του δέρματος καθώς απελευθερώνουν ελεύθερες ρίζες όταν έρθουν σε επαφή με το ηλιακό φως, άλλα ενεργούν σαν οιστρογόνα και διαταράσσουν τις ορμόνες και κάποια μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και ενόχληση του δέρματος. Ο Οργανισμός Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων (ΗΠΑ) δεν έχει καθιερώσει κάποια στάνταρ ασφαλείας για τα συστατικά των αντηλιακών. O δείκτης προστασίας SPF δείχνει μόνο πόσο αποτελεσματικό μπορεί να είναι ένα αντηλιακό απέναντι στις υπεριώδεις ακτίνες UVB που προκαλούν εγκαύματα.

 

Επανεξετάζοντας λοιπόν, κάποια συστατικά μπορεί να:

·        Εισχωρούν στο αίμα

·        Απελευθερώνουν ελεύθερες ρίζες στο ηλιακό φως

·        Ενεργούν σαν οιστρογόνα

·        Διαταράσσουν τις ορμόνες

·        Προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις

·        Προκαλούν ερεθισμό του δέρματος

·        Δεν έχουν κατοχυρωμένα στάνταρ ασφαλείας

 

Μια πρόσφατη μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο environmental Science Technology έχει επίσης δείξει ότι τα συστατικά οξυβενζόνη, μεθοξυσιναματη και PABA, που εμπεριέχονται στα αντηλιακά είναι οιστρογονούχα χημικά τα οποία συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου. Σωστά, διαβάζω τις ετικέτες που βρίσκονται όχι μόνο πάνω στα τρόφιμα αλλά σε οτιδήποτε βάζω πάνω η και κοντά στο σώμα μου, κι εσείς πρέπει να κάνετε το ίδιο. Αν το αντηλιακό σα περιέχει οποιοδήποτε από τα συστατικά αυτά, θα το πετούσα ευθύς αμέσως!

Λίστα από μη ασφαλή, χημικά στα αντηλιακά :

·        Paraamino benzoic acid

·        Octylsalicyclate

·        Oxybenzone

·        Cinoxate

·        Dioxybenzone

·        Phenylbenzimidazole

·        Homosalate

·        Menthylanthranilate

·        Octocrylene

·        Methoxycinnamate

·        Parabens

Μείνετε μακριά απ’ αυτά τα χημικά και χρησιμοποιείστε τα φυσικά αντηλιακά.

 

Ο ήλιος ΔΕΝ προκαλεί καρκίνο!

Η αλήθεια είναι ότι ο ήλιος αποτελεί βασικό παράγοντα για την υγεία. Σκεφτείτε το. Χωρίς τον ήλιο τα περισσότερα φυτά δεν θα μπορούσαν να αναπτυχθούν, κι εμείς θα καταστρεφόμασταν από την έλλειψη βιταμίνης Δ3.

Φυσικά μπορεί να γίνει και κατάχρηση του θετικού αυτού πράγματος. Δεν προτείνω να αφήσετε το δέρμα σας να καεί , και αυτό αποτελεί ένα κλασικό σημείο παρανόησης του κόσμου. Λαμβάνοντας μια συγκεκριμένη ποσότητα ηλιακού φωτός ημερησίως,  στην πραγματικότητα αυτό βοηθάει στην μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου.

Ο ήλιος είναι η καλύτερη πηγή βιταμίνης D3.

Όταν λαμβάνεις για περίπου 20 λεπτά ηλιακό φώς το σώμα σου παράγει αρκετή βιταμίνη D3(Calciferol),γνωρίζοντας ωστόσο, ακριβώς πόση ποσότητα χρειάζεται ώστε να μην παράγει υπερβολική δόση.

Η βιταμίνη D3 αποτελεί ένα θρεπτικό συστατικό με το οποίο έχουν ασχοληθεί πολλές έρευνες τα τελευταία 5 χρόνια και έχει αποδειχθεί πως βοηθάει φυσικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην αντιμετώπιση του καρκίνου, καθώς και στη βελτίωση της διάθεσης.

Υπάρχουν 2 τύποι αντηλιακών: τα μεταλλικά και τα μη-μεταλλικά, αμέταλλα.

 

Τα πιο υγιή αντηλιακά περιέχουν διοξείδιο του Τιτανίου (Titanium Dioxide) και οξείδιο του Ψευδαργύρου (Zinc Oxide) , ως μια πιο φυσική φόρμα μπλοκαρίσματος του ηλίου. Πάντως και αυτά τα συστατικά δεν είναι και τόσο αθώα,  όπως θα δείτε στο σύστημα κατάταξης του EWG.

Πηγή

 

 

Εντελέχεια

Το Εντελέχεια είναι ένας «πολυχώρος» με κατεύθυνση προς την απόκτηση ποιότητας ζωής, ψυχικής ανάτασης, σωματικής υγείας και ευεξίας και προς την ανάπτυξη υγιών διαπροσωπικών σχέσεων, επαφής, αυτογνωσίας.

Τι νέο υπάρχει

16 Ιουλίου 2019

Newsletter

Οι δράσεις μας και οι υπηρεσίες μας θα ανανεώνονται και θα εμπλουτίζονται. Θα χαρούμε να μείνετε κοντά μας!