Διαταραχές πρόσληψης τροφής

Διαταραχές πρόσληψης τροφής

Τα προβλήματα διατροφής είναι  απόρροια του τρόπου δόμησης της σύγχρονης κοινωνίας. Σ΄ έναν κόσμο στον οποίο η εικόνα είναι το παν, και καθετί διαφορετικό από αυτό που πλασάρεται, την εκάστοτε εποχή, ως ωραίο απορρίπτεται, λογικό κι επόμενο είναι να ανθίσουν και οι λεγόμενες ψυχογενείς διατροφικές διαταραχές. 

Ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός κυρίως γυναικών, αναφέρει έντονα προβλήματα στη συμπεριφορά τους σχετικά με το φαγητό. 

Δυο σύνδρομα συναντάμε πολύ συχνά στην εφηβεία και στην ενήλικη ζωή. Τη Νευρογενή Ανορεξία, κατά την οποία το άτομο με τη θέλησή του επιβάλλει στον εαυτό του να περιορίσει την πρόσληψη τροφής καθώς φοβάται μην παχύνει. Η Νευρογενής Βουλιμία  χαρακτηρίζεται από επεισόδια υπερφαγίας. Το άτομο νιώθει ότι δεν μπορεί να ελέγξει τον εαυτό του, ώστε να σταματήσει να τρώει. Χρησιμοποιεί αντισταθμιστικές μεθόδους όπως προκλητό εμετό, καθαρτικά, διουρητικά, νηστείες, υπερβολική άσκηση για να μην πάρει βάρος. Τα βουλιμικά άτομα έχουν συνήθως φυσιολογικό βάρος. 

Πρόκειται για αρκετά σοβαρές ψυχικές  καταστάσεις. Αποτελούν μέσο καταστολής των άσχημων συναισθημάτων και τρόπο αντιμετώπισης των δυσκολιών της ζωής, στα οποία το άτομο δεν δύναται να ανταπεξέλθει. Χωρίς κατάλληλη βοήθεια και στήριξη από εξειδικευμένους επιστήμονες (ψυχολόγους, διατροφολόγους), οι διατροφικές διαταραχές δύσκολα αντιμετωπίζονται και μπορεί να αποβούν ακόμη και μοιραίες, αφού το ίδιο το άτομο αρνείται ότι νοσεί και διαιωνίζει την κατάσταση.

 

Date

23 Ιανουαρίου 2015

Categories

Ανθοθεραπεία, Ψυχοθεραπεία

Εντελέχεια

Το Εντελέχεια είναι ένας «πολυχώρος» με κατεύθυνση προς την απόκτηση ποιότητας ζωής, ψυχικής ανάτασης, σωματικής υγείας και ευεξίας και προς την ανάπτυξη υγιών διαπροσωπικών σχέσεων, επαφής, αυτογνωσίας.

Τι νέο υπάρχει

Newsletter

Οι δράσεις μας και οι υπηρεσίες μας θα ανανεώνονται και θα εμπλουτίζονται. Θα χαρούμε να μείνετε κοντά μας!