Συστημική Αναπαράσταση

Συστημική Αναπαράσταση

Η Συστημική Αναπαράσταση (Family Constellation) είναι μια μέθοδος για την απόκτηση, με βιωματικό τρόπο, επιγνώσεων αναφορικά με τις οικογενειακές μας σχέσεις, με τον ίδιο μας τον εαυτό, όπως και για την ενεργοποίηση των επιθυμητών αλλαγών στη ζωή μας!

Σύμφωνα με την Συστημική Ψυχολογία, γεννιόμαστε και εξελισσόμαστε μέσα σε ομάδες επιρροής, με κυρίαρχη την οικογένεια, από την οποία κληρονομήσαμε πολύ περισσότερα από τα βιολογικά μας χαρακτηριστικά. Μας ακολουθούν γεγονότα, αποφάσεις, απόψεις, επιλογές, συναισθήματα και πολλά άλλα, ένα πλούσιο υλικό που ασυνείδητα μας καθορίζει και αναπαράγεται στη δική μας ζωή. Ένα εργαλείο για τη διερεύνηση, την αναγνώριση και την εξέλιξη αυτής της κληρονομιάς είναι η Συστημική Αναπαράσταση.

 

 Για το επόμενο σεμινάριο δείτε εδώ

 

Ο εφευρέτης και εμπνευστής αυτής της μεθόδου είναι ο Γερμανός ψυχοθεραπευτής και φιλόσοφος Bert Hellinger. Εργάστηκε στην Αφρική σαν ιεραπόστολος διευθύνοντας σύστημα σχολείων στις φυλές των Ζουλού. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί, παρατήρησε πώς έλυναν τα προβλήματα της φυλής: «έστηναν» το πρόβλημα, το «αναπαριστούσαν» σαν θεατρικό δρώμενο και έβλεπαν έτσι τη δυναμική του.

Ο Bert Hellinger αξιοποίησε τις παρατηρήσεις αυτές, τις συνδύασε με γνώσεις από τις μετέπειτα σπουδές του στην Ψυχοθεραπεία (Gestalt, NLP, Υπνοθεραπεία, Πρωτογενή Θεραπεία, Συναλλακτική Ανάλυση, Ψυχόδραμα κλπ) και ανέπτυξε κατά τη δεκαετία του ‘80 τη μέθοδο που ονομάστηκε «Συστημική Αναπαράσταση», μια μέθοδος που δεν σταμάτησε ποτέ να εξελίσσεται και αγαπήθηκε πολύ.

 

Τι θεωρείται Σύστημα;

Συστήματα υπάρχουν πολλά. Ο ίδιος ο άνθρωπος είναι ένα τέλειο φυσικό, ψυχολογικό και πνευματικό σύστημα και για να λειτουργήσει σαν ΟΛΟΝ χρειάζεται να υπάρχει ισορροπία σε όλα του τα επίπεδα.

Το επόμενο φυσικό σύστημα είναι η οικογένειά μας, ένα σύστημα που διερενάται σε αρκετές περιπτώσεις θεμάτων στις Συστημικές Αναπαραστάσης.

Το περιβάλλον εργασίας μπορούμε επίσης να δούμε ως ένα σύστημα.

Η επιχείρηση είναι ένα σύστημα. Αυτή την φορά όμως είναι ένα τεχνητό σύστημα – σύστημα που έχει δημιουργηθεί από άτομο.

 

Πως μπορεί να με βοηθήσει η Συστημική Αναπαράσταση;

Για όσους αναρωτιούνται πώς μπορεί να βοηθηθούν, αναφέρουμε μερικά από τα θέματα:

·       σχέσεις (ζευγαριού, αδελφικές, γονέας – παιδί, οικογενειακές, φιλικές,    επαγγελματικές)

·        προσωπικά διλήμματα

·        επαγγελματικά θέματα

·        εξαρτήσεις ουσιών

·        σωματικές ασθένειες

 

·        ψυχικές ασθένειες

Η μέθοδος αυτή είναι ιδανική για όλους όσοι θέλουν να βελτιώσουν καταστάσεις στη ζωή τους ασχέτως αν ακολουθούν κάποιο άλλο δρόμο θεραπείας ή αυτογνωσίας.

 Για το επόμενο σεμινάριο δείτε εδώ

 

Πως γίνεται μια Συστημική Αναπαράσταση;

Η Συστημική Αναπαράσταση στηρίζεται σε ένα βιωματικό δρώμενο, που μας μεταφέρει με διακριτικότητα, αλλά και διεισδυτικότητα στη θέση που έχουμε στο οικογενειακό ή ευρύτερα συστήματα και αποκαλύπτει τον τρόπο σύνδεσής μας με αυτά.

Όποιος διερευνά ένα προσωπικό, οικογενειακό ή επαγγελματικό θέμα, το θέτει με συντομία στην ομάδα πχ. «δυσκολία στη εύρεση συντρόφου». Μετά, επιλέγει από την ομάδα τα άτομα που θα χρησιμοποιηθούν σαν εκπρόσωποι των μελών της οικογένειάς του και τα τοποθετεί στο χώρο, ανάλογα με μια εσωτερική εικόνα που έχει για το θέμα του, ενώ ο ίδιος παρακολουθεί την εξέλιξη.

Οι εκπρόσωποι, με την υποστήριξη του συντονιστή, νιώθουν, εκφράζονται και μετακινούνται, αποκαλύπτοντας σταδιακά τόσο την εμπλοκή του συστήματος, όσο και τη λύση του.

Η κάθαρση, η ενέργεια και η συναισθηματική απελευθέρωση που συνήθως συνοδεύει την αποκάλυψη και το βίωμα της λύσης ενός συστήματος είναι ευεργετική, όχι μόνο για τον άνθρωπο που κάνει τη διερεύνηση, αλλά και για τους εκπροσώπους, ακόμη και για όλους όσους παρακολουθούν την αναπαράσταση. Κατά τον Hellinger, είτε συμμετέχετε ως άτομο που θέτει το αίτημά του, είτε ως εκπρόσωπος, είτε μόνο ως παρατηρητής, θα λάβετε το μέγιστο της θεραπείας που σας αναλογεί την δεδομένη στιγμή.

 

Έχετε ως επιλογή την ομαδική αλλά και την ατομική συνεδρία. Πάντα συνιστούμε την ομαδική Συστημική Αναπαράσταση γιατί αξιοποιούμε τη δυναμική και την υποστήριξη της ομάδας. Αν όμως, για κάποιους δικούς σας λόγους, δεν το επιθυμείτε γίνεται ατομική συνεδρία.

Πολλές φορές οι άνθρωποι αποφεύγουν την ομαδική θεραπεία φοβούμενοι την έκθεσή τους μπροστά στους άλλους, ξένους ανθρώπους. Στη Συστημική Αναπαράσταση όμως ελάχιστα λέγονται με τα λόγια αλλά περισσότερο με συναισθήματα και κινήσεις.

Για το επόμενο σεμινάριο δείτε εδώ

  

ΔΕΙΤΕ επίσης το κανάλι μας και τα σχετικά βίντεο με θέμα τη Συστημική Αναπαράσταση που έχουμε ετοιμάσει και μπορεί να σας φανούν χρήσιμα.

 

 

Για να λαμβάνεται τακτικά τα νέα μας, κάνετε την εγγραφή εδώ

 

 

Date

05 Μαΐου 2017

Categories

Συμβουλευτική, Ψυχοθεραπεία

Εντελέχεια

Το Εντελέχεια είναι ένας «πολυχώρος» με κατεύθυνση προς την απόκτηση ποιότητας ζωής, ψυχικής ανάτασης, σωματικής υγείας και ευεξίας και προς την ανάπτυξη υγιών διαπροσωπικών σχέσεων, επαφής, αυτογνωσίας.

Τι νέο υπάρχει

16 Ιουλίου 2019

Newsletter

Οι δράσεις μας και οι υπηρεσίες μας θα ανανεώνονται και θα εμπλουτίζονται. Θα χαρούμε να μείνετε κοντά μας!