Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017 11:58

Ο άλλος κι εγώ. Η σύντομη ιστορία των ανθρωπίνων σχέσεων.

Written by
Rate this item
(1 Vote)

 

«Είσαι κακό παιδί», «είσαι άχρηστος», «είσαι τεμπέλης», «είσαι αδύναμος» «δεν αξίζεις, οι άλλοι είναι καλύτεροι», «δε θα καταφέρεις τίποτα στη ζωή σου».

Ακόμα κι αν λέγονται πάνω στα νεύρα, με έναν τοξικό θυμό, που δεν μπορεί να διακρίνει το πρόσωπο από την πράξη του προσώπου, ακόμα κι αν δε λέγονται αλλά υπονοούνται με χίλιους δυο τρόπους, αποτελούν μια μόνιμη εσωτερική φωνή, σε κάθε καινούργιο βήμα μας. Τα παιδιά, τελικά, γίνονται αυτό που τους προβάλλουμε ότι είναι. Λέγε-λέγε, με λόγια και με έργα, τελικά θα πιστέψουν ότι δεν έχουν τίποτα καλό μέσα τους και με αυτό το εσωτερικό κείμενο θα συνδεθούν με άλλους ανθρώπους, επιζητώντας, ασυνείδητα, την επιβεβαίωση αυτού του καταστροφικού σεναρίου. Η προβολή των «κακών» ιδιοτήτων μας στον άλλον και η «ενδοβολή» τους από τον ίδιο, δηλαδή να ταυτίζεται, να αισθάνεται και να συμπεριφέρεται κανείς με βάση αυτό που του προβάλλουν, χωρίς επεξεργασία, στηρίζεται στo μηχανισμό της «προβλητικής ταύτισης», που περιέγραψε πρώτη η Melanie Klein. Μέσω του μηχανισμού της προβλητικής ταύτισης οργανώνεται η πρωταρχική επικοινωνία μητέρας-βρέφους, αλλά και η επικοινωνία στο σύνολο σχεδόν των διαπροσωπικών σχέσεων: του δάσκαλου με το μαθητή, του γονιού με το παιδί, μεταξύ συντρόφων, φίλων, «ξένων» και κάθε λογής «διαφορετικών». Όπως αναφέρει η Θ. Δραγώνα (2013), « ο μηχανισμός αυτός έχει μελετηθεί ιδιαίτερα για την κατανόηση του ρατσισμού, του μίσους και των διακρίσεων απέναντι στον ‘άλλον’. Η προβλητική ταύτιση είναι για την Klein το αρχέτυπο όλων των βίαιων αντικειμενοτρόπων σχέσεων και ένας εξαιρετικά κρίσιμος αμυντικός μηχανισμός. Ο άλλος καθίσταται δοχείο τοξικών συναισθημάτων, άγχους και μίσους. Το αντικείμενο της προβολής μεταποιείται σε κατώτερο και απωθητικό, ώστε να νομιμοποιούμαστε να το μισήσουμε και να προβούμε σε διακρίσεις εις βάρος του».

 

Πηγή:  Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων Γ ' Αθήνας - ΣΣΝ 

Read 1082 times Last modified on Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2017 12:27

Εντελέχεια

Το Εντελέχεια είναι ένας «πολυχώρος» με κατεύθυνση προς την απόκτηση ποιότητας ζωής, ψυχικής ανάτασης, σωματικής υγείας και ευεξίας και προς την ανάπτυξη υγιών διαπροσωπικών σχέσεων, επαφής, αυτογνωσίας.

Τι νέο υπάρχει

16 Ιουλίου 2019

Newsletter

Οι δράσεις μας και οι υπηρεσίες μας θα ανανεώνονται και θα εμπλουτίζονται. Θα χαρούμε να μείνετε κοντά μας!