Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2018 00:25

Από το σκοτάδι στο φως

Written by
Rate this item
(0 votes)

Δέχομαι αυτά που έχω μάθει μέχρι τώρα. Χρειάζομαι κάτι ακόμα, κάτι να καταλάβω παραπέρα.

Είναι σαν να κάνω μεταπτυχιακό και πρακτική εξάσκηση μαζί. Το απολαμβάνω.

Είμαι ευτυχής που μπορώ και το κάνω αυτό.

Φτιάχνω τον εαυτό μου από την αρχή. Επανεφευρίσκω τον εαυτό μου.

Είμαι πανευτυχής. Δίνω λόγο ύπαρξης και νόημα στην ζωή μου.

Νοιώθω ευγνώμων για την απόφαση που πήρα να απευθυνθώ στον σωστό άνθρωπο, την σωστή στιγμή.

Υπάρχει ο τέλειος δάσκαλος για τον κάθε μαθητή, και ο τέλειος μαθητής για τον κάθε δάσκαλο.

Είναι ευλογία όταν συμβαίνει αυτό.

Η εμπιστοσύνη χτίζεται σιγά-σιγά. Όταν ο δάσκαλος, ο εκπαιδευτής, ακούει και καταλαβαίνει, αρχίζει και ο εκπαιδευόμενος να ακούει και να καταλαβαίνει. Όταν αποφασίσεις να ανοιχτείς, να πεις τις μύχιες σκέψεις σου, μπορείς να βοηθηθείς. Υπάρχει feed και feed back κι αυτό γίνεται συνέχεια.

Με αυτό τον τρόπο ξεκλειδώθηκαν οι σκέψεις και τα συναισθήματα, ανάβλυσε μια πηγή, ένας ποταμός ρέων.

Υπήρχε το υπόβαθρο, χρειαζόμουν την κατάλληλη βοήθεια σε αυτή την χρονική στιγμή της ζωής μου.

Σε ένα τοίχο ψηλό, σε ένα αδιέξοδο, άνοιξε ένα πορτάκι από όπου μπήκε φως.

Από το σκοτάδι στο φως.

Αισθάνομαι πολύ χαρούμενη που το κατάφερα. Το να ζητήσεις βοήθεια θέλει θάρρος.

Είμαι ενθουσιασμένη  που μαθαίνω να αναγνωρίζω τα συναισθήματά μου και να τα εκφράζω.

Ήμουνα σε ένα κυκεώνα μέσα. Σε ένα μπέρδεμα. Χαίρομαι που επί τέλους αρχίζω να καταλαβαίνω και να δίνω στο συναίσθημα αυτό που του αξίζει.

 

Έπειτα σκέφτομαι, αυτά που ήθελα να κάνω, τα έκανα στην ζωή μου. Ήθελα να υπάρχουν καλές σχέσεις στην οικογένεια και προσπάθησα πάρα πολύ γι’ αυτό.

Σπούδασα, ήθελα να διδάσκω στο σχολείο και έτσι έγινε. Ξόδεψα χρόνο και χρήμα σε σεμινάρια και σε συνέδρια για να μάθω περισσότερα για τον εαυτό μου και για την δουλειά μου. Έχω φίλους λίγους, αλλά καλούς.

Βέβαια οι ανάγκες  που καλύφθηκαν στο παρελθόν δεν ισχύουν για πάντα. Έχω μεγαλώσει, έχουν συμβεί και άλλα πράγματα στην ζωή μου και οι ανάγκες αλλάζουν.

Αλλά με την συζήτηση καταλαβαίνω ότι υπάρχει κάτι που δεν έχει αλλάξει και εξουσιάζει την ζωή μου και  ενώ τα έχω καταφέρει όλα αυτά με πιάνει σφίξιμο στο στήθος από το άγχος, που το προκαλεί ο φόβος. Καταλαβαίνω τώρα, ότι έπρεπε να τα καταφέρνω σε όλα και όταν αυτό δεν γινόταν διέγραφα τον εαυτό μου, ότι δεν αξίζω. Δηλαδή το πρέπει με εξουσίαζε. Εξ ου και ο φόβος της αποτυχίας και ο θυμός κατά του εαυτού μου όταν δεν τα κατάφερνα.

 

Έκανα προσπάθειες να επιβληθώ στον θυμό και τον φόβο μου, γιατί τα θεωρούσα κάτι κακό, κάτι αρνητικό. Και αφού δεν μπορούσαν να εκφραστούν, καταπιέστηκαν και σωματοποιήθηκαν.

Από κάπου χρειάζεται να βγει ο φόβος για να εκφραστεί. Το οφείλεις στον εαυτό σου να το αναγνωρίσεις, να το αποδεχτείς, να το καταλάβεις για να το ξεπεράσεις. 

Χρειάζεται να αποδεχτώ αυτά τα συναισθήματα, που τα έβλεπα ως τώρα αρνητικά να δω τι έχουν να μου πουν. Να αποδεχτώ τον φόβο μου και να τον καταλάβω. Και τον θυμό. Τι έχουν να μου πουν.

Βεβαίως όταν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος, καλά κάνεις και φοβάσαι για να προστατεύσεις τον εαυτό σου. Αλλά όταν ο φόβος υπάρχει μέσα σου, όταν φοβάσαι συνέχεια ότι κάτι κακό θα συμβεί σε σένα ή στους αγαπημένους σου, χάνεις το παρόν, γιατί ανησυχείς συνέχεια για το μέλλον.

 

Αφού ο φόβος και ο θυμός έχουν επιβιώσει μέχρι τώρα στην ζωή μου και με έχουν καθορίσει κατά κάποιον τρόπο, χρειάζεται να το καταλάβω, να το αποδεχτώ, ότι υπάρχουν μέσα μου, είναι μέρος του εαυτού μου. Δεν είναι ένας εχθρός που πρέπει να νικήσω, έχει κάτι να μου πει. Μίλα στον φόβο σου. Για κάποιο λόγο παρουσιάζεται. Μη τον αγνοείς. Αλλιώς σε εξουσιάζει, ενώ εσύ έχεις τον πρώτο λόγο. Απλά άκουσε. Μπορεί να έρχεται από πολύ παλιά. Να μην είναι καν δικός σου. 

 

Στην θεωρία είμαι αστέρι. Το θέμα είναι πώς να περάσει κανείς από την θεωρία στην πράξη.

Βοηθάνε πολύ εδώ οι συγκεκριμένες εργασίες που έχεις να κάνεις μετά τις συνεδρίες. 

Έτσι εκπαιδεύεται το μυαλό, μαθαίνει να ξεκολλάει από τις επαναλαμβανόμενες σκέψεις που προκαλούν άγχος. Έχεις δουλειά να κάνεις. Έχεις ένα task. Έχεις ένα σκοπό. Αυτό γίνεται βήμα το βήμα, μέσα από την συζήτηση, την κατανόηση.

Υπάρχει αυτό που λέω εγώ που με τρομάζει και η Νατάλια δίνει μια άλλη διάσταση, μια άλλη οπτική, εστιάζει κάπου αλλού. Έτσι βλέπω κι εγώ το «πρόβλημα» διαφορετικά, σταματάει να έχει την τεράστια σημασία που έχει πάρει μέσα στο μυαλό μου, βλέπω εναλλακτικές.

Με αυτό τον τρόπο μπορώ να περάσω από την παρόρμηση στην γνώση και η γνώση αυτή να είναι χαρά.

Η μάθηση δεν σταματάει ποτέ. Με την γνώση γίνεσαι πιο δυνατός, αποκτάς αυτοπεποίθηση.

Και έτσι σταματάς να τα βάζεις με τον εαυτό σου, να τον στήνεις στον τοίχο, και να του καταλογίζεις ότι κάνει συνέχεια λάθη. Σταματάς να τον κρίνεις και να τον επικρίνεις.

Με αυτόν τον τρόπο  μπορεί να σταματήσεις να επικρίνεις και τους άλλους. 

Έτσι είχα μάθει να λειτουργώ. 

Νομίζω αξίζει η προσπάθεια να το αλλάξω αυτό. Μόνο εγώ μπορώ να το αλλάξω αυτό.

 

Δήμητρα Δ.

28/6/2018

Read 1326 times Last modified on Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2018 00:32

Εντελέχεια

Το Εντελέχεια είναι ένας «πολυχώρος» με κατεύθυνση προς την απόκτηση ποιότητας ζωής, ψυχικής ανάτασης, σωματικής υγείας και ευεξίας και προς την ανάπτυξη υγιών διαπροσωπικών σχέσεων, επαφής, αυτογνωσίας.

Τι νέο υπάρχει

16 Ιουλίου 2019

Newsletter

Οι δράσεις μας και οι υπηρεσίες μας θα ανανεώνονται και θα εμπλουτίζονται. Θα χαρούμε να μείνετε κοντά μας!