Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018 18:00

Ο καθένας μας είναι μοναδικός...

Written by
Rate this item
(5 votes)

Ποτέ πριν δεν σκέφτηκα πως θα γνώριζα τον αυτισμό σε ένα τόσο όμορφο πρόσωπο, το οποίο όταν χαμογελάει με ταξιδεύει.

Τόσο απρόσμενα και μαγικά συνάντησα το παιδί, που μου χάρισε ένα μαγικό και μοναδικό δώρο. Γνώρισα τον μαγικό κόσμο του αυτισμό μέσω του ίδιου.

Από την πρώτη στιγμή με κέρδισε το χαμόγελο του. Έδωσα χρόνο και χώρο στον ίδιο  και σε μένα, ώστε η γνωριμία μας να γίνει κατάλληλα και να  θέσουμε θεμέλια σωστά και γερά. Η απόσταση αυτή βοήθησε ώστε να δούμε ο ένας τον άλλον και να γνωριστούμε, χωρίς να μιλάμε αλλά να κοιταζόμαστε και να μαθαίνουμε τα όρια του ο καθένας για αρχή. Η επαφή αυτή μου έδειξε πως η μεγάλη αναγκαιότητα είναι η κοινωνικοποίηση και η ομαλή ένταξη του στην τάξη καθώς και εξελικτικά η αυτονόμηση του, η στήριξη στις δικές του δυνάμεις, στον εαυτό του.

Οι στόχοι μας ήταν α) να ξεκινήσει να συμμετέχει στην τάξη, β) το πιο σημαντικό και ουσιαστικό ήταν να ενταχθεί στην τάξη του και να αναγνωρίσει τον ρόλο του μαθητή, που μέχρι πρότινος είχε αφήσει.

Το έργο μου και η θέση μου είναι να είμαι δίπλα του και να τον βοηθάω, όποτε μου το ζητάει και κρίνεται απαραίτητο.

Με τον καιρό παρατήρησα και αναγνώρισα τον τρόπο που αντιλαμβάνεται, αναγνωρίζει και επεξεργάζεται τις πληροφορίες, τα νέα δεδομένα καθώς και τα διάφορα ερεθίσματα, που προσλαμβάνει. Στην εισροή πληροφορίων έχει τον δικό του μοναδικό τρόπο επεξεργασίας και αντίληψης των πραγμάτων.

Ένα σημαντικό εργαλείο - μέσο, που είναι κατάλληλο να εφαρμόζουμε κατά την εκπαιδευτική διαδικασία αλλά και στην καθημερινότητα του παιδιού, είναι η εφαρμογή  καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων (κολάζ, χειροτεχνίες, παζλ κτλ), ώστε το παιδί να προσλαμβάνει με όλες του τις αισθήσεις και με βιωματικό τρόπο όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζονται.

 

Κλείνοντας, είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε στο νου μας, ότι το πρώτο βήμα γίνεται με την Αποδοχή της μοναδικότητας του παιδιού, τόσο απο το οικογενειακό περιβάλλον του, όσο και απο το σχολικό περιβάλλον του.

 

Αποδέξου και Αγάπησε τη Μοναδικότήτα....


 

Αποστολία Ευρ. Χαρμάνη MA, MSc, PhD©

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας- Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια,

Υποψήφια Διδάκτώρ Ειδική Παιδαγωγική & Ειδική Παιδαγωγός

 

Read 1458 times Last modified on Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018 19:58

Εντελέχεια

Το Εντελέχεια είναι ένας «πολυχώρος» με κατεύθυνση προς την απόκτηση ποιότητας ζωής, ψυχικής ανάτασης, σωματικής υγείας και ευεξίας και προς την ανάπτυξη υγιών διαπροσωπικών σχέσεων, επαφής, αυτογνωσίας.

Τι νέο υπάρχει

16 Ιουλίου 2019

Newsletter

Οι δράσεις μας και οι υπηρεσίες μας θα ανανεώνονται και θα εμπλουτίζονται. Θα χαρούμε να μείνετε κοντά μας!