Σάββατο, 13 Ιανουαρίου 2018 14:29

Δεν Είναι Δουλειά του Παιδιού

Written by
Rate this item
(2 votes)
http://1.bp.blogspot.com/-XQxVOVh80kw/VPYnWlrFfbI/AAAAAAAAAO4/PwFyA-vLIDQ/s1600/preschool_emotions_111.jpg http://1.bp.blogspot.com/-XQxVOVh80kw/VPYnWlrFfbI/AAAAAAAAAO4/PwFyA-vLIDQ/s1600/preschool_emotions_111.jpg

 

Πως είναι δυνατόν οι γονείς να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των παιδιών τους, όταν δεν είναι σε θέση να ικανοποιούν τις δικές τους;

Ορισμένοι γονείς τα καταφέρνουν μια χαρά παρά το γεγονός αυτό, ωστόσο απαιτείται μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους τους και πολλοί από αυτούς θυσιάζουν τον εαυτό τους για να το πετύχουν. Άλλοι, πάλι, θυσιάζουν τα παιδιά τους για τον εαυτό τους. Τα παιδιά που ανατράφηκαν από γονείς οι οποίοι θυσίασαν τον εαυτό τους ενδέχεται με τη σειρά τους να υιοθετήσουν το πρότυπο των γονιών τους, όταν γίνουν κι αυτά γονείς, κληρονομώντας, ωστόσο, και το αναπόφευκτο συναίσθημα πικρίας που συνεπάγεται ο ρόλος αυτός.

Άλλοι γονείς μπορεί, αντίθετα, να χρησιμοποιήσουν τα παιδιά τους για να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες:

  1. Στην περίπτωση που οι γονείς αναμένουν από τα παιδιά τους να τους φροντίζουν. Έχουν την απαίτηση τα παιδιά να συμμερίζονται τα συναισθηματικά τους προβλήματα, να τους συμπαραστέκονται ή να τους ανακουφίζουν. Είναι ωραίο βέβαια, όταν το παιδί έχει την έμφυτη ικανότητα να προσφέρει ενίοτε κάποια ανακούφιση στο γονιό του, ωστόσο δεν είναι αυτός ο ρόλος του.
  2. Στην περίπτωση που οι γονείς ζητούν από τα παιδιά τους να παίρνουν αποφάσεις που θα έπαιρναν ενήλικες. Ορισμένες φορές τα παιδιά καλούνται να κάνουν επιλογές οι οποίες δεν είναι της ηλικίας τους. Το παιδί το οποίο εξαναγκάζεται να νιώθει υπεύθυνο για την ευτυχία των γονιών του, υποχρεώνεται ν’ αναλάβει ένα ρόλο τον οποίο, στην ουσία, δεν είναι κατάλληλα εφοδιασμένο ν’ αναλάβει.
  3. Στην περίπτωση που οι γονείς είναι συνυφασμένοι με το παιδί τους – είτε με το να είναι υπερβολικά εξαρτημένοι από τις σκέψεις, τα ενδιαφέρονται και τις δραστηριότητες του παιδιού τους είτε με το να μετατρέπουν το παιδί τους σε πανομοιότυπο κλώνο των γονιών του.                                  ....................
  4. Στην περίπτωση που οι γονείς κακομεταχειρίζονται τα παιδιά τους ώστε να νιώθουν ισχυροί ή για να εκφράζουν το θυμό τους.

Απόσπασμα από το βιβλίο «ΟΡΙΑ που τελειώνεις ΕΣΥ και αρχίζω ΕΓΩ» της Anne Katherine M.A., Εκδόσεις Φυτράκη

 

ΔΕΙΤΕ επίσης το κανάλι μας και τα σχετικά βίντεο με θέμα την Γονεϊκότητα που έχουμε ετοιμάσει και μπορεί να σας φανούν χρήσιμα.

 

Για το επόμενο εκπαιδευτικό σεμινάριο γονέων δηλώστε συμμετοχή έγκαιρα.

Read 1149 times Last modified on Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018 16:44

Εντελέχεια

Το Εντελέχεια είναι ένας «πολυχώρος» με κατεύθυνση προς την απόκτηση ποιότητας ζωής, ψυχικής ανάτασης, σωματικής υγείας και ευεξίας και προς την ανάπτυξη υγιών διαπροσωπικών σχέσεων, επαφής, αυτογνωσίας.

Τι νέο υπάρχει

16 Ιουλίου 2019

Newsletter

Οι δράσεις μας και οι υπηρεσίες μας θα ανανεώνονται και θα εμπλουτίζονται. Θα χαρούμε να μείνετε κοντά μας!