Print this page
Σάββατο, 06 Ιανουαρίου 2018 19:39

Ο Καρκίνος στη Διάσταση της Ψυχής

Written by
Rate this item
(3 votes)

 

Πως τα ανθοϊάματα μπορούν να βοηθήσουν

 

Από Μαρίνα Αγγελή, Ψυχίατρο

 

Η ψυχοσωματική έρευνα 

 

Πριν από πολλά χρόνια, σαν νεαρή ειδικευόμενη, είχα έρθει για πρώτη φορά σε επαφή με τις εντυπωσιακές ερευνητικές εργασίες των Drs.Bahnson C.B. και Bahnson M.B. πάνω στην ψυχοσωματική διάσταση του καρκίνου. Χρόνια αργότερα και έχοντας ήδη πια την εμπειρία της θεραπείας με ανθοϊάματα, άρχισα να εξετάζω στο νου μου το ενδεχόμενο του να χρησιμοποιηθούν ανθοϊάματα για τις αρνητικές ψυχονοητικές καταστάσεις που οι Drs.Bahnson & Bahnson είχαν συσχετίσει με την εμφάνιση του καρκίνου. Την ίδια περίπου εποχή είχα ακούσει για τη θεραπευτική προσέγγιση του Δρ.Carl O Simonton και της συζύγου του Stephanie Matthews-Simonton, για μια ολιστική θεραπεία του καρκίνου, προσέγγιση που παρουσιάζεται στο βιβλίο τους ‘Γίνε Ξανά Καλά’. Τα ευρήματά τους, όπως και τα ευρήματα άλλων θεραπευτών, φαίνονταν να επιβεβαιώνουν το ψυχονοητικό ‘προφίλ’ του καρκίνου που είχε ήδη προταθεί μέσα από τη θαυμάσια εργασία των Bahnson. 

 

Συστήνοντας ανθοϊάματα για ψυχολογική ανακούφιση σε ανθρώπους που είχαν εμφανίσει καρκίνο, προσπαθούσα ταυτόχρονα να διακρίνω κατά πόσον το υποτιθέμενο «καρκινικού τύπου» ψυχολογικό προφίλ ήταν παρόν σ’ αυτούς. Βρήκα ότι πάντα ήταν. Τα ανθοϊάματα αποδείχθηκαν ιδιαίτερα βοηθητικά στο να κάνουν τους ανθρώπους να αισθανθούν πολύ καλύτερα ψυχολογικά. Το πιο σημαντικό, φαίνονταν να επιφέρουν μια βαθιά αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι καρκινοπαθείς διαχειρίζονταν τα προβλήματά τους, επιτρέποντας πολύ πιο υγιή σχήματα συμπεριφοράς αναφορικά με τον τύπο του ψυχολογικού στρες που έχει συσχετιστεί με τον καρκίνο. Το είδος των αλλαγών στην ψυχοσωματική ισορροπία φαίνονταν να επενεργεί πολύ θετικά στην κατεύθυνση του να δώσει δύναμη στον οργανισμό, να αποκαταστήσει σε ένα βαθύ, ασυνείδητο επίπεδο την ‘θέληση για ζωή’ στο άτομο, να βοηθήσει στο να ανταποκριθεί κάποιος θετικά στις ιατρικές θεραπείες και να προχωρήσει προς την ίαση. Ταυτόχρονα, οι βαθιές αλλαγές στη συνειδητότητα που επέρχονταν στο άτομο φαίνονταν ένα θαυμάσιο συντελεστικό μέσον στην προσπάθεια του να προληφθούν μελλοντικές επανεμφανίσεις του συγκεκριμένου προβλήματος υγείας. 

 

Τι «προκαλεί τον καρκίνο»; 

 

Όπως γνωρίζουμε, το σώμα μας παράγει καθημερινά ένα πλήθος από καρκινικά κύτταρα, τα οποία όμως το αμυντικό μας σύστημα καταστρέφει και έτσι μας κρατά υγιείς. Στην περίπτωση εμφάνισης καρκίνου, το αμυντικό σύστημα σταματά να το κάνει αυτό κι έτσι τα καρκινικά κύτταρα συσσωρεύονται και δημιουργούν όγκους, οι οποίοι τελικά μπορεί να κυριαρχούν σε όλο τον οργανισμό. Η λεγόμενη ‘αιτία του καρκίνου’ θεωρείται άγνωστη, τη στιγμή που αμέτρητοι δυνητικά επικίνδυνοι παράγοντες, όπως διάφορες τροφές ή άλλα υλικά, η περιβαλλοντική ρύπανση, ανθυγιεινές συνθήκες ζωής, η κληρονομικότητα και τα περίφημα ‘γονίδια του καρκίνου’ κλπ. που συνήθως ενοχοποιούνται για το πρόβλημα αυτό, θα πρέπει μάλλον να αντιμετωπίζονται σαν προδιαθεσικοί παράγοντες παρά σαν αιτίες καθαυτές, πράγμα που μπορεί να εξηγεί το γιατί ένα ποσοστό μόνον και όχι το σύνολο των ανθρώπων που εκτίθενται σε αυτούς τους κινδύνους αναπτύσσουν τελικά καρκίνο, όπως επίσης και το γιατί δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη για το αν, πότε και κάτω από ποιές συνθήκες η αρρώστια θα επανεμφανιστεί. Ανάλογα, οι υπάρχουσες θεραπείες, όπως η χειρουργική, η ακτινοθεραπεία, η χημειοθεραπεία κλπ, αποτυγχάνουν να θεραπεύσουν το σύνολο των πασχόντων από την ίδια μορφή, ίδιο στάδιο κλπ καρκίνου και η πρόγνωση παραμένει εν πολλοίς άγνωστη. Αν η θεραπεία του καρκίνου εξαρτιόνταν αποκλειστικά από αυτές τις θεραπείες, τότε γιατί κάποιοι άνθρωποι απαντούν θετικά σ’ αυτές ενώ άλλοι δεν βοηθιούνται τελικά; 

 

Τέτοια φαινόμενα θα μπορούσαν να θεωρηθούν σαν καθαρές ενδείξεις του ότι, παράλληλα με τους πολλούς υλικούς παράγοντες που επηρεάζουν άμεσα το ανθρώπινο σώμα, και κάποιοι άλλοι παράγοντες θα πρέπει να παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη δημιουργία όπως και στην πιθανή επανεμφάνιση ενός καρκίνου στον ανθρώπινο οργανισμό. 

 

Υπάρχει ένας ιδιαίτερης σημασίας τομέας της ανθρώπινης πραγματικότητας που μπορεί να δώσει ζωτικής σημασίας πληροφορίες κατά τη διαδικασία κατανόησης της ασθένειας αυτής : ο τομέας της υποκείμενης ψυχο-νοητικής κατάστασης του ατόμου που γίνεται τελικά καρκινοπαθής. Αν και πολύ σημαντικές έρευνες έγιναν στον τομέα αυτόν τις προηγούμενες δεκαετίες, τα ευρήματα δεν έχουν ακόμη προσελκύσει την αρμόζουσα προσοχή ούτε της επιστημονικής κοινότητας ούτε του κοινού. 

 

Κάποιοι από μας είμαστε ίσως εξοικειωμένοι με θεωρίες περί μιας ‘προσωπικότητας καρκινοπαθούς’, μιας προσωπικότητας που προδιαθέτει σε καρκίνο. Αν και μπορεί να υπάρχει αλήθεια σε αυτές τις θεωρίες, η ζωή δείχνει πως είναι μάλλον καλύτερο να μιλάμε για μια συγκεκριμένη ‘ψυχονοητική κατάσταση’ στην περίπτωση αυτή παρά για ένα τύπο προσωπικότητας. Φαίνεται πως ο καθένας μπορεί να βρεθεί να βιώνει ένα ‘καρκινικού τύπου στρες’ σε κάποια στιγμή της ζωής του, κάτω από ορισμένες συνθήκες. 

 

Προσδιορίζοντας την «ψυχολογία του καρκίνου» 

 

Καθώς θα προσπαθήσουμε να περιγράψουμε τα διάφορα επί μέρους στοιχεία της τυπικής ‘ψυχολογίας του καρκίνου’, όπως αυτή έχει παρατηρηθεί σε ανθρώπους σε καρκινικά ή προ-καρκινικά στάδια, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις μιλάμε για υποσυνείδητες συγκινήσεις και νοητικές στάσεις, οι οποίες όμως συνήθως αναγνωρίζονται και συνειδητοποιούνται αμέσως από τον πάσχοντα όταν γίνει αναφορά σ’ αυτές. Όλα και όχι απλά κάποια μεμονωμένα συναισθήματα από αυτά που περιγράφονται πιο κάτω, συνυπάρχουν ταυτόχρονα στις περιπτώσεις αυτές, συναισθήματα τα οποία στη μεμονωμένη τους μορφή είναι συνηθισμένα και ο περισσότερος κόσμος τα βιώνει συχνά .

Σοκ: Η έρευνα έχει καταδείξει ότι περίπου 6-18 μήνες πριν διαγνωστεί ο καρκίνος, το άτομο συνειδητά ή μερικές φορές και υποσυνείδητα έχει βιώσει ένα ή και περισσότερα σοβαρά σοκ σε ένα τομέα μείζονος σημασίας για τη ζωή του.

Θλίψη και απελπισία: Από τότε το άτομο ζει σε βαθιά θλίψη, απελπισία και απόγνωση, έχοντας βιώσει την απώλεια ενός βασικού στοιχείου ψυχικής αυτοσυντήρησης. 

Έλλειψη ελπίδας: Το άτομο θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει τέλος σ’ αυτό το προσωπικό του μαρτύριο.

Αίσθημα ανημπόριας: Το άτομο νοιώθει μόνο του στο να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση. Καμία βοήθεια δεν μπορεί να έρθει από πουθενά, καθώς οι άλλοι είτε δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει, είτε δεν μπορούν είτε δεν ενδιαφέρονται να βοηθήσουν.

Πικρία: Απωθημένα συναισθήματα βαθιάς πίκρας και μια αίσθηση του ατόμου ότι αδικείται από κάποιους σημαντικούς γι’ αυτόν/ήν ανθρώπους ή καταστάσεις αποτελούν μέρος της συναισθηματικής συμπλοκότητας της κατάστασης. 

Ανήμπορος θυμός: Σαν αποτέλεσμα του να αισθάνεται το άτομο θύμα αδικίας, υπάρχει μέσα του καταπιεσμένος σιωπηλός θυμός και οργή μαζί με μια αίσθηση απόλυτης ανημπόριας προκειμένου να αντιδράσει. Το άτομο νοιώθει ότι ‘νικήθηκε’. 

Ενοχή: Το να αναλάβει δράση για να απελευθερωθεί από τη συγκεκριμένη ψυχολογική συγκυρία φαίνεται αδύνατον, είτε λόγω πρακτικών ή ηθικών υποχρεώσεων, είτε λόγω δεσμών αγάπης με τα άτομα που ενέχονται είτε λόγω άλλης μορφής εμποδίων. Το να απομακρυνθεί αφήνοντας πίσω του αυτά και αυτούς που το ‘πνίγουν’ σε αφόρητο πόνο και πίκρα θα έκανε το άτομο να νοιώθει ένοχο, επειδή πχ θα θεωρούσε ότι δεν παρέμεινε ‘πιστό’ σ’ αυτούς που αγαπά, ότι φέρθηκε χωρίς ‘αγάπη’, ή ‘ανεύθυνα’, ή με ‘σκληρότητα’ κλπ. Συχνά, η ενοχή και ο θυμός μπορεί να βιώνονται ταυτόχρονα, όταν το άτομο θεωρεί τις ειδικές αυτές στρεσσογόνες καταστάσεις της ζωής του σαν ‘τιμωρία’ για τα λάθη του στον συγκεκριμένο τομέα.

Απουσία έκφρασης των αρνητικών συναισθημάτων: Είτε από φόβο, ενοχή, σύγχυση ή απλά από απελπισία, το άτομο δεν βρίσκει διέξοδο να εκφράσει τα πληγωμένα του συναισθήματα. Αντίθετα μάλιστα, τα ‘τοξικά’ αυτά αρνητικά συναισθήματα συσσωρεύονται μέσα του. Το άτομο κυριολεκτικά ‘σηκώνει το σταυρό του’.

Το άτομο αισθάνεται ότι έχει παγιδευτεί : Σαν αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, το άτομο νοιώθει ότι έχει εγκλωβιστεί σε μια τρομερή ψυχική φυλακή, από την οποία δεν υπάρχει διέξοδος.

Εξάντληση: Η παρατεταμένη, βαριά ψυχική πίεση καταλήγει τελικά σε βαρύτατη εξάντληση, σωματική και ψυχική. Κάτω από το ειδικό αυτό στρες, το άτομο δεν μπορεί να βρει καμία ανάπαυση, καμιά εσωτερική ‘λιακάδα’, καθόλου ‘αέρα’ για τον ψυχισμό να αναπνεύσει και να ανανεωθεί. Η ζωή γίνεται ‘ένα ασήκωτο βάρος’.

Κατάθλιψη: Εξ αιτίας της συγκεκριμένης ψυχολογικής κατάστασης, το άτομο βαθιά μέσα του δεν μπορεί να βρει καμία χαρά, καμία γλυκύτητα στη ζωή, κανένα λόγο που πραγματικά θα τον ‘τραβούσε’ να ζήσει. 

Παραίτηση: Φαίνεται σαν να μη μπορεί να γίνει τίποτε. Αν και το άτομο μοιάζει να εξακολουθεί να προσπαθεί και να αγωνίζεται, βαθιά μέσα του παραιτείται και ‘υποκύπτει στη μοίρα του’.

Ασυνείδητη επιθυμία του ατόμου να πεθάνει: Παρά την συνειδητή διάθεση του ατόμου να ζήσει, την έγνοια για τους αγαπημένους του που το ωθεί να παραμείνει στη ζωή, την επιθυμία εκπλήρωσης στόχων κλπ, το άτομο σε προκαρκινική φάση βαθιά μέσα του θα ήθελε να πεθάνει. Εξ αιτίας αυτής της μη-συνειδητής επιθυμίας να μη συνεχίσει άλλο να ζει, ο καρκίνος έχει χαρακτηριστεί από ορισμένους ερευνητές σαν ‘ένας ευγενικός τρόπος να αυτοκτονήσει κάποιος’.

Γλυκύτητα, ήρεμη αποδοχή της απελπισίας: Λίγο πριν την εμφάνιση του καρκίνου (και κάποιες φορές και κατά τη διάρκεια της ασθένειας), το άτομο φαίνεται συνήθως πολύ ‘ήσυχο’ και παραιτημένο, με μια στωική αποδοχή της μοίρας και των βασάνων του, σαν να μη θέλει ή να μην έχει πια τη δύναμη να αγωνίζεται και να διεκδικεί να αλλάξει κάτι σ’ αυτά που τον βαραίνουν. 

 

Διαλέγοντας ανθοϊάματα για τον καρκίνο 

 

Ο σκοπός αυτού του άρθρου δεν είναι τόσο το να προτείνει μια φόρμουλα ανθοϊαμάτων σε σχέση με τον καρκίνο, αλλά κυρίως το να εισηγηθεί την ιδέα ότι τα ανθοϊάματα μπορούν να προσφέρουν μεγάλη ψυχολογική υποστήριξη ως προς τους συναισθηματικούς παράγοντες που έχουν στατιστικά φανεί να συνδέονται με την έκπτωση των φυσικών αμυντικών μηχανισμών του σώματος, αμυντικών μηχανισμών οι οποίοι κάτω από φυσιολογικές συνθήκες είναι σε θέση να αντιπαλεύουν τον καρκίνο στον οργανισμό. Σαν παραδείγματα τέτοιων ανθοϊαμάτων θα αναφέρω ορισμένα για κάθε ‘συναισθηματικό συστατικό’ του συγκεκριμένου ψυχικού προφίλ που περιγράφτηκε πιο πάνω. Το ανθοΐαμα Aloe Vera (Aloe barbadensis, Pegasus essences) συστήνεται (Flower Essences and Vibrational Healing του Gurudas) σαν σημαντικό ενισχυτικό στην πάλη του οργανισμού για προσωπική επιβίωση. Το Spiderwort (Pegasus) θα βοηθήσει στην άμεση αντιστροφή της ‘βαριάς’ αρνητικότητας στη διάθεση, το Hyssop (Pegasus) στην απάλειψη της συνειδητής ή ασυνείδητης ενοχής και στην ανακούφιση της ψυχής του ατόμου. Το Apricot (επίσης Pegasus) θα δώσει μια διάθεση ‘ελαφράδας’ και πιο χαρωπής διάθεσης στον τρόπο που το άτομο βιώνει τη ζωή. Τα Ιάματα Bach Willow και Oak θα απαλύνουν τα αισθήματα πικρίας και ψυχικού βάρους αντίστοιχα, ενώ το Gorse θα ανακουφίσει από την απελπισία που χαρακτηρίζει το όλο συγκινησιακό πλέγμα, ανοίγοντας ψυχικό χώρο για τα θαυμάσια Wild Rose (Bach) και Kapok Bush (Australian Bush) που θα τονώσουν την διάθεση του ατόμου να μην παραιτηθεί, αλλά πραγματικά να θελήσει να συνεχίσει να ζει. Το Dagger Hakea (Australian Bush) είναι ανεκτίμητο στο να απομακρύνει από την ψυχή την ‘τοξική’ πικρία και τον ανήμπορο θυμό που συνήθως έχει προκαλέσει η συμπεριφορά συγκεκριμένων ανθρώπων στο περιβάλλον του ατόμου, ενώ την διαδικασία αυτή θα υποστηρίξει σημαντικά το Mt.Devil (Australian Bush) -ή το αντίστοιχο Holly (Bach). 

 

Η ψυχική κάλυψη που φαίνεται να προσφέρει ένας τέτοιος σφαιρικός συνδυασμός αποδεικνύεται ικανοποιητική και η ανακούφιση και η ψυχική ενδυνάμωση που έχει αναφερθεί σε όλες τις περιπτώσεις είναι μεγάλη. 

 

Έχει μεγάλη σημασία το να θυμόμαστε ότι ο λόγος που προσπαθούμε να απομακρύνουμε την πικρία, τον θυμό και τα αρνητικά γενικά συναισθήματα από τον ψυχισμό είναι αποκλειστικά και μόνον για να απελευθερώσουμε την ψυχή από ένα συναισθηματικό βάρος που δημιουργεί απόγνωση, όχι το να κάνουμε τον ασθενή να συμπεριφέρεται ‘ωραία και καλά’. Αντιθέτως μάλιστα, ανθοϊάματα που θα βοηθήσουν στο να απομακρυνθεί η ενοχή προκειμένου να εκφραστεί ο θυμός και άλλα αρνητικά συναισθήματα είναι μεγάλης σημασίας εδώ. Απομακρύνοντας την πικρία, την οργή και ταυτόχρονα την ενοχή, η ψυχή απαλλάσσεται από μια αβάσταχτα οδυνηρή πίεση ενώ διατηρεί την επίγνωση των συγκεκριμένων στρεσσογόνων συνθηκών που συνετέλεσαν στην δημιουργία του προβλήματος.

 

Στη συνέχεια και στο βαθμό που η υποκείμενη επικίνδυνη ψυχο-νοητική κατάσταση έχει μεταβληθεί και εξισορροπηθεί σε σημαντικό βαθμό, διάφορα άλλα ανθοϊάματα μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στις κατά περίπτωση διαφορετικές όψεις αντιμετώπισης της ψυχικής διάστασης του προβλήματος. 

 

Στα πλαίσια μιας ολιστικής αντίληψης, είναι ίσως σκόπιμη η εξοικείωση με τα υπάρχοντα αυτά ψυχολογικά δεδομένα και η ‘προληπτική’ φροντίδα της ψυχής σε κάθε περίπτωση που μπορεί να βρίσκουμε τον εαυτό μας ‘εγκλωβισμένο’ σε ανάλογα ψυχικά αδιέξοδα, με σκοπό την αποφυγή του συγκεκριμένου τύπου ψυχικής επιβάρυνσης. Για το σκοπό αυτό θα μπορούσαμε κάποια στιγμή να επανέλθουμε στο θέμα με παραδείγματα και μεγαλύτερη ανάλυση της ψυχολογικής εικόνας που περιγράψαμε. 

 

Θα πρέπει ακόμα να τονίσουμε ότι, καθώς η κοινωνία μας έχει σταθεί μέχρις στιγμής με μεγάλη επιφυλακτικότητα απέναντι σε οποιαδήποτε ερευνητική προσπάθεια εναλλακτικής αντιμετώπισης του καρκίνου, άρα και της δυνατότητας αντίστοιχης σοβαρής επιστημονικής της τεκμηρίωσης, είναι μεγάλης σημασίας το να διευκρινίζουμε ότι σε καμία περίπτωση η όποια βοήθεια στο ψυχοσωματικό υπόστρωμα δεν αντιβαίνει ούτε αντικαθιστά τις υπάρχουσες ιατρικές θεραπείες. Με το δεδομένο αυτό, η ολιστική αντίληψη καλεί σε φροντίδα και ίαση της ψυχής και του νου, παράλληλα με την θεραπεία του σώματος. 

 

Για τους ανθρώπους που ήδη κάνουν ή έχουν υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο, ο συνδυασμός Yarrow Environmental Solution της Flower Essence Society και το Crab Apple του Bach φαίνονται χρήσιμα στο να βοηθήσουν το σώμα να ‘καθαριστεί’ μετά την ακτινοθεραπεία και την χημειοθεραπεία αντίστοιχα, ενώ ανθοϊάματα όπως τα Crab Apple, Star of Bethlehem, Rescue, Gentian, φαίνεται να βοηθούν τον οργανισμό να συνέλθει ευκολότερα από τις παρενέργειες αυτών των θεραπειών. 

 

Το άρθρο αυτό αποτελεί μετάφραση-διασκευή μέρους του άρθρου της Μ. Αγγελή «The Soul Dimension of Cancer: How Flower Essence Therapy Can Help» (Flower Essence Society: http://www.flowersociety.org/angeli-cancer.html

 

 

Read 1635 times Last modified on Σάββατο, 20 Ιανουαρίου 2018 17:52
Νατάλια Μαρίνκοβιτς

Latest from Νατάλια Μαρίνκοβιτς

Related items