Κυριακή, 17 Δεκεμβρίου 2017 23:39

Όπως εμείς έτσι και τα μωρά έχουν διαφορετικούς λόγους να κλαίνε

Written by
Rate this item
(3 votes)

 

Πολλές φορές όλοι νιώθουμε την ανάγκη να κλάψουμε. Είναι μια απελευθέρωση και το κλάμα στην αγκαλιά ενός αγαπημένου προσώπου σημαίνει πολλά. Τα συναισθήματα των μωρών είναι βαθιά όπως των ενηλίκων, οι φόβοι, οι λύπες και οι απογοητεύσεις δεν είναι μικρότερες. Από τις παρατηρήσεις στα μαθήματα βρεφικού μασάζ γνωρίζουμε ότι το κλάμα μπορεί να είναι ανακουφιστικό και απελευθερωτικό για τα μωρά.

Όσοι έχουμε ζήσει τις εποχές του «μην κακομάθει το μωρό» , έχουμε ανάμεικτα συναισθήματα για το κλάμα του. Είμαστε νευρικοί και αγχωμένοι και θέλουμε να το σταματήσουμε αμέσως. Το κλάμα ξυπνά φόβους και ίσως μας υπενθυμίζει την οδύνη, το φόβο και το θυμό που μπορεί να νιώσαμε όταν αφεθήκαμε να κλάψουμε χωρίς ανταπόκριση. Μπορεί επίσης να προξενεί αισθήματα ενοχής: «Είμαι καλή μητέρα εάν το μωρό μου κλαίει;».

Ο πολιτισμός μας επιβάλλει συχνά «αρνητικά» συναισθήματα για το κλάμα. Πολλοί άνθρωποι ταράζονται σε κάθε θόρυβο που κάνει το μωρό και κοιτάζουν επιθετικά τους γονείς στον παραμικρό ήχο. Οι γονείς αμήχανοι μαλώνουν  με δυνατή φωνή το μωρό, απολογούνται και τρέχουν στην ασφάλεια του σπιτιού τους. Εξαιτίας της έλλειψης κοινωνικής υποστήριξης στο μεγάλωμα των παιδιών, των οικονομικών απαιτήσεων και των κοινωνικών αξιών που δεν ενθαρρύνουν το δέσιμο της οικογένειας, πολλοί νέοι γονείς νιώθουν υψηλά επίπεδα άγχους, ανεξάρτητα από τα πιστεύω τους για την οικογένεια (……)

Όπως εμείς έτσι και τα μωρά έχουν διαφορετικούς λόγους να κλαίνε. Δυστυχώς έχουμε χάσει μεγάλο μέρος της ικανότητάς μας να καταλαβαίνουμε ενστικτωδώς τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να αναγνωρίσουν ένα δυνατό κλάμα από πόνο, αλλά οι ερμηνείες για άλλα κλάματα και δυσφορίες έχουν καλυφθεί από τις ανασφάλειες και τις προβολές τους (…..) Το καθημερινό μασάζ μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε να κατανοείτε τους ήχους του μωρού ενστικτωδώς και κυριολεκτικά να έρθετε σε επαφή με τη γλώσσα του σώματός του, τα μη λεκτικά σημάδια και τους διαφορετικούς τύπους κλάματος.

 

Από το βιβλίο της Vimala McClure “Infant Massage a handbook for loving parents”

Ευχαριστούμε τη Γιώτα Αγγελάκη, Βρεφονηπιοκόμο & Εκπαιδεύτρια του Βρεφικού Μασάζ

 

ΔΕΙΤΕ επίσης το κανάλι μας και τα σχετικά βίντεο με θέμα την Γονεϊκότητα που έχουμε ετοιμάσει και μπορεί να σας φανούν χρήσιμα και βρείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για τα Μαθήματα Βρεφικού Μασάζ.

Read 983 times Last modified on Κυριακή, 17 Δεκεμβρίου 2017 23:55

Εντελέχεια

Το Εντελέχεια είναι ένας «πολυχώρος» με κατεύθυνση προς την απόκτηση ποιότητας ζωής, ψυχικής ανάτασης, σωματικής υγείας και ευεξίας και προς την ανάπτυξη υγιών διαπροσωπικών σχέσεων, επαφής, αυτογνωσίας.

Τι νέο υπάρχει

16 Ιουλίου 2019

Newsletter

Οι δράσεις μας και οι υπηρεσίες μας θα ανανεώνονται και θα εμπλουτίζονται. Θα χαρούμε να μείνετε κοντά μας!